J&K Sub Inspector Post Important Questions of General Science Download Here

J&K Sub Inspector Post Important Questions of General Science Download Here

In this post jk study hub provides you Some questions about General Science for jammu and kashmir sub inspector.


1. An object will continue to accelerate until the resultant force:

A. Becomes zero

B. Is increased continuously

C. Begins to decrease

D. Changes the direction of velocity

Answer: A – Becomes zero

2. What is the momentum of an object of mass m, moving with a velocity v?

A. (mv)2

B. mv2

C. ½ mv2

D. mv

Answer: D – mv

3. According to second law of motion “the rate of change of momentum is directly proportional to

……………… applied”

A. Pressure

B. Force

C. Acceleration

D. Torque

Answer: B – Force

4. Rocket works on the principle of conservation of:

A. Mass

B. Energy

C. Momentum

D. Velocity

 Answer: C – Momentum

5. The inertia of an object tends to cause the object:

A. to increase its speed

B. to decrease its speed

C. to resist any change in its state of motion

D. to decelerate due to friction

Answer: C – to resist any change in its state of motion


Also Join Our Telegram Group

6. According to the third law of motion, action and reaction:

A.always act on the same body

B. always act on different bodies in opposite directions

C. have same magnitude and directions

D. act on either body at normal to each other

Answer: B. always act on different bodies in opposite directions

7. When a body falls freely towards the earth, then its total energy

A. increases

B. decreases

C. remains constant

D. first increases and then decreases

 Answer: C – Remains constant

8. Which one of the following is not the unit of energy?

A. joule

B. newton metre

C. kilowatt

D. kilowatt hour

Answer: C – Kilowatt

9. The work done on an object does not depend upon the

A. displacement

B. force applied

C. angle between force and displacement

D. initial velocity of the object

Answer: D- initial velocity of the object

10. Water stored in a dam possesses:

A. no energy

B. electrical energy

C. kinetic energy

D. potential energy

Answer: D – Potential energy

11. The numerical ratio of displacement to distance for a moving object is:

A. always less than 1

B. always equal to 1

C. always more than 1

D. equal or less than 1

Answer: D – equal or less than 1 

12. If the displacement of an object is proportional to square of time, then the object moves with

A. uniform velocity

B. uniform acceleration

C. increasing acceleration

D. decreasing acceleration

Answer: B – Uniform acceleration

13. In which of the following cases of motions, the distance moved, and the magnitude of

displacement are equal?

A. If the car is moving on straight road

B. If the car is moving in circular path

C. The pendulum is moving to and fro

D. The earth is revolving around the Sun

Answer: B – If the car is moving in circular path

14. The resistivity does not change if:

A. the material is changed

B. the temperature is changed

C. the shape of the resistor is changed

D. both material and temperature are changed

 Answer: C – the shape of the resistor is changed

15.Loudness of sound is determined by:

A. Pitch

B. Frequency

C. Amplitude

D.Time period

Answer: C – Amplitude


16. How many SI units are there?

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

Answer: C -7

17. What is the unit of specific resistance?

A. Ohm -1

B. Ohm-m

C. Ohm -1 m -1

D. Ohm-m2

Answer: B-Ohm-m

18. What is the unit of length used to measure the wavelength of light?

A. Fermi

B. Angstrom

C. Parsec

D. Barn

Answer: B – Angstrom

19. Unit of electric power may also be expressed as

A. volt ampere

B. kilowatt hour

C. watt second

D. joule second

Answer: C – Volt ampere

20. When waves travel, they transmit __________ from one place to another.

A. Energy

B. Mass

C. Both

D. None

Answer: A. Energy

21. The particles of a medium vibrate in longitudinal waves _________

A. Perpendicular to the direction of the wave motion

B. Along the direction of wave motion

C. Opposite to the direction of the wave motion

D. Do not vibrate at all

Answer: B – Along the direction of wave motion


22. Which of the following organisms produces biogas from cow drug sherry in the biogas plant?

A. Aerobic bacteria

B. Anaerobic bacteria

C. Protozoa

D. Fungi

Answer: B- Anaerobic bacteria

23. What are the disadvantages of solar energy?

A large surface area is required collect the solar

B. Daily average of solar energy highly varies from 4 to 7 kwh/m2

C. Hazardous materials are used in the manufacturing of solar devices

D. All of the above 

Answer: D – All of the above

24. In a hydropower plant,

A. Electricity is extracted from water

B. Potential energy possessed by stored water is converted into electricity

C. Kinetic energy possessed by stored water is converted into potential energy

D. Water is converted into steam to produce electricity.

 

Answer: B – Potential energy possessed by stored water is converted into electricity

25. Ocean thermal energy is due to:

A. Energy stored by waves in the ocean

B. Temperature difference at different levels in the ocean

C. Pressure difference at different levels in the ocean

D. Tides arising out in the ocean

Answer: B -Temperature difference at different levels in the ocean

26. A resonating column of air contains:

A. Stationary longitudinal waves

B. Stationary transverse waves

C. Transverse progressive waves

D. Longitudinal progressive waves

Answer: A – Stationary longitudinal waves

27. The relationship between current, voltage and resistance are known as __________ law.

A. Newton’s

B. Ohm’s

C. Coulomb’s

D. Faraday’s law


Answer: B – Ohm’s 

 

28. If current increases then voltage ________.

 

A. Increases

B. Decreases

C. Remains stable

D. None of the above

 

Answer: A – Increases

 

29. The resistivity does not change if:

 

A. the material is changed

B. the temperature is changed 

C. the shape of the resistor is changed

D. both material and temperature are changed

 

Answer: C – the shape of the resistor is changed

 

30. The major problem in harnessing nuclear energy is how to 

 

A. Split nuclei

B. Sustain the reaction

C. Dispose of spent fuel safely

D. Convert nuclear energy into electrical energy

 

Answer: C – dispose of spent fuel safely

 

CHEMISTRY

31. What happens when a copper rod is dipped in iron sulphate solution?

A. No reaction takes place

B. Blue color of copper sulphate solution is obtained

C. Copper displaces iron

D. Reaction is exothermic

Answer: A – No reaction takes place

 

32. Combination of phosphorus and oxygen is an example of:

A. Oxidation

B. Reduction

C. Rancidity

D. None of these

 

Answer: A – Oxidation

33. _________ elements are non-metal.

A. Electro-positive

B. Electro-negative

C. Neutral

D. None of these

 

Answer: B – Electro-negative

34. The Chemical name of ‘Washing Soda’ is ______. 

A. Sodium bicarbonate

B. Sodium oxide

C. Sodium carbonate

D. Sodium hydroxyl

Answer: C – Sodium carbonate

35. The composition of Aspirin is:

A. Diacetylsalicyclic acid

B. Acetylsalicyclic acid

C. Triacetyldisalicyclic acid

D. Acetyldisalicyclic acid 

Answer: B- Acetylsalicyclic acid

36. What is the chemical name of Plaster of Paris?

A. Calcium oxide

B. Calcium sulphate

C. Calcium dioxide

D. Calcium nitrate

Answer: B – Calcium sulphate

37. In an oxidation process _________ happens.

A. Gain of electrons

B. Loss of electrons

C. No change in electrons 

D. Gain or loss of electrons

Answer: B – Loss of electrons

38. Aluminium is extracted from which ore?

A. Magnetite

B. Bauxite

C. Siderite

D. Haematite 

Answer: B – Bauxite

39. Which of the following pairs will give dis-placement reactions?

A. FeSO4 solution and copper metal

B. AgNO3 solution and copper metal

C. CuSO4 solution and silver metal

D. NaCl solution and copper metal

Answer: B – AgNO3 solution and copper metal

40. If the dispersed phase is a liquid and the dispersion medium is solid, the colloid is known as

A. Foam

B. Sol

C. Emulsion

D. Gel

Answer: D -Gel

41. When a catalyst is added to the system, the:

A. Equilibrium concentrations are increased

B. Equilibrium concentrations are unchanged

C. The rate of forward reaction is increased and that of backward reaction is decreases

D. Value of the equilibrium constant is decreased

Answer: B – Equilibrium concentrations are unchanged

42. Which of the following properties is generally not shown by metals?

A. Electrical conduction

B. Sonorous in nature 

C. Dullness 

D. Ductility 

Answer: C- Dullness

43. The ability of metals to be drawn into thin wire is known as:

A. Ductility 

B. Malleability

C. Sonorousity 

D. Conductivity 

Answer: A – Ductility

44. Which one of the following metals do not react with cold as well as hot water?

A. Na 

B. Ca

C. Mg

D. Fe

Answer: D – Fe

45. Silver articles become black on prolonged exposure to air. This is due to the formation of:

A. Ag3N 

B. Ag2O 

C. Ag2S 

D. Ag2S and Ag3N 

Answer: C – Ag2S

46. Blood contains:

A.Positively charged particles

B. Negatively charged particles

C. Neutral particles

D. Negatively as well as positively charged particles

Answer: B – Negatively charged particles

47. In stainless steel, iron is mixed with

A. Ni and Cr 

B. Cu and Cr 

C. Ni and Cu 

D. Cu and Au

Answer: A. Ni and Cr

48. Which one of the following metals is found in liquid state at room temperature?

A. Na 

B. Fe 

C. Cr

D. Hg 

Answer: A – Na

49.Which of the following non-metal is lustrous?

A. Sulphur 

B. Oxygen

C. Nitrogen

D. Iodine

Answer: D.- Iodine

50. Which among the following alloys contain non-metal as one of its constituents?

A. Brass

B. Bronze 

C. Amalgam 

D. Steel 

Answer: D- Steel

51. Although metals form basic oxides, which of the following metals form an amphoteric oxide?

A. Na

B. Ca

C. Al

D. Cu

Answer: C – Al

52. Which of the following non-metals is a liquid?

A. Carbon

B. Bromine

C. Phosphorus

D. Sulphur

Answer: B – Bromine

53. Which of the following can undergo a chemical reaction?

A. MgSO4 + Fe

B. ZnSO4 + Fe

C. MgSO4 + Pb

D. CuSO4 + Fe

Answer: D – CuSO4 + Fe

54. Electrolysis of water is a decomposition reaction. The mole ratio of hydrogen and oxygen gases

liberated during electrolysis of water is

A. 1:1

B. 2:1

C. 4:1

D. 1:2

Answer: B – 2:1

55. Which of the following are exothermic processes?

(i) Reaction of water with quicklime

(ii) Dilution of an acid

iii) Evaporation of water

(iv) Sublimation of camphor (crystals)

A. (i) and (ii)

B. (ii) and (iii)

C. (i) and (iv)

D. (iii) and (iv)

Answer: A – (i) and (ii)

56. Which animal respire without having blood in them?

A. Mosquito

B. Hydra

C. Octopus

D. Barracuda

Answer: B – Hydra

57. Fungi is a _______.

A. Autotroph

B. Insectivore

C. Parasite

D. Saprophyte

Answer: D – Saprophyte

58. Pitcher plant is an example of

A. Autotroph

B. Heterotroph

C. Saprophyte

D. Partial heterotroph

Answer: D – Partial heterotroph

59. Which vertebrate has a two-chambered heart?

A. Fish

B. Snake

C. Blue Whale

D. Crocodile

Answer: A- Fish

60. The xylem in plants is responsible for:

A. Transport of oxygen

B. Transport of food

C. Transport of water

D. Transport of amino acids

Answer: C–Transport of water

61. Cuscuta is an example of:

A. Holoparasite

B. Homoparasite

C. Heteroparasite

D. Semiparasite

Answer: B – Holoparasite

62. The core metal of chlorophyll is:

A. Cu

B. Fe

C. Mg

D. Ni

Answer: C-Mg 

63. Cell was discovered by ________.

A. Van Leeuwenhoek

B. Dmitri Ivanovsky

C. Robert Hooke

D. Edward Jenner

Answer: C – Robert Hooke

64. An attribute found in plants but not animals is:

A. Metabolism

B. Sexual reproduction

C. Autotrophy

D. Asexual reproduction

Answer: C – Autotrophy

65. In five- kingdom classification, unicellular green algae are included in the kingdom:

A. Metaphyta

B. Protista

C. Monera

D. Metazoa

Answer: B – Protista

66. Cell Theory was proposed by

A. Paul Erlich

B. Robert Koch

C. Schleiden and Schwann

D. Robert Hooke

Answer: C – Schleiden and Schwann

67. Five – Kingdom classification was given by:

A. Copeland

B. Grew

C. Marcello Malpighi

D. Whittaker R.H

Answer: D – Whittaker R.H

68. Which of the following organisms have a parasitic mode of nutrition?

A. Paramecium

B. Fish

C. Amoeba

D. Leech

Answer: D – Leech

69. Which of the following is a communicable disease?

A. Hypotension

B. Diabetes

C. Diphtheria

D. Tetanus

Answer: C- Diphtheria

70. The form of sugar transported through phloem is:

A. Glucose

B. Fructose

C. Sucrose

D. Ribose

Answer: C – Sucrose

71. Which one of the following will not directly affect transpiration?

A.Temperature

B. Light

C. Wind speed

D. Chlorophyll content of leaves

Answer: D – chlorophyll content of leaves

72. Water potential of pure water at standard temperature is equal to

A. 10

B. 20

C. Zero

D. None of the above

Answer: C – Zero

73. Phosphorylation of glucose during glycolysis is catalysed by

A. Phosphoglucomutase

B. Phosphoglucoisomerase

C. Hexokinase

D. Phosphorylase

Answer: C – Hexokinase

74. Which of the following exhibits the highest rate of respiration?

A. Growing shoot apex

B. Germinating seed

C. Root tip

D. Leaf bud

Answer: B – Germinating seed 

75. The end product of oxidative phosphorylation is

A. NADH

B. Oxygen

C. ADP

D. ATP and water

Answer: D – ATP and water

76. Which pigment acts directly to convert light energy to chemical energy?

A. Chlorophyll a

B. Chlorophyll b

C. Xanthophyll

D. Carotenoid

Answer: A – Chlorophyll a

77. The disease chikunguniya is transmitted by:

A. House fly

B. Aedes mosquito

C. Cockroach

D. Female Anopheles

Answer: B – Aedes mosquito 

78. Among the following, which one is not a mode of transmission of HIV?

A. Transfusion of contaminated blood

B. Sharing the infected needles

C. Shaking hands with infected persons

D. Sexual contact with infected persons

Answer: C – Shaking hands with infected persons

79.Which of the following is not a bacterial disease?

A. Tetanus

B. Typhoid

C. Tuberculosis

D. Meningitis

Answer: D – Meningitis

80. The clinical test that is used for diagnosis of typhoid is:

A. ELISA

B. ESR

C. PCR

D. Widal

Answer: D – Widal test

81. Which of the following is a viral disease?

A. Leprosy

B. Diphtheria

C. Influenza

D. Filariasis

Answer: C- Influenza

82. Water soluble vitamins are:

A. Vitamin A

B. Vitamin C

C. Vitamin E

D. Vitamin K

Answer: B – Vitamin C

83. Which vitamin helps the body to absorb calcium?

A. Vitamin A

B. Vitamin C

C. Vitamin D

D. Vitamin E

Answer: D – Vitamin E

84. In a food chain, the third trophic level is always occupied by

A. carnivores

B. herbivores

C. decomposers

D. producers

Answer: A – carnivores 

85. An ecosystem includes

A. all living organisms

B. non-living objects

C. both living organisms and non-living objects

D. sometimes living organisms and sometimes non-living objects

Answer: C- both living organisms and non-living objects 

86. Accumulation of non-biodegradable pesticides in the food chain in increasing amount at each

higher trophic level is known as:

A. eutrophication

B. pollution

C. biomagnification

D. accumulation

Answer: A – Eutrophication

87. Depletion of ozone is mainly due to:

A. chlorofluorocarbon compounds

B. carbon monoxide

C. methane

D. pesticides

Answer: A – chlorofluorocarbon compounds

88. Organisms which synthesise carbohydrates from inorganic compounds using radiant energy are

called:

A. Decomposers

B. Producers

C. Herbivores

D. Carnivores

Answer: B- Producers

89. In an ecosystem, the 10% of energy available for transfer from one trophic level to the next is

lost in the form of

A. Heat energy

B. Light energy

C. Chemical energy

D. Mechanical energy

Answer: A – Heat energy

90. Organisms of a higher trophic level which feed on several types of organisms belonging to a

lower trophic level constitute the:

A. Food web

B. Ecological pyramid

C. Ecosystem

D. Food chain

Answer: A – Food web

91. Flow of energy in an ecosystem is always

A. Unidirectional

B. Bidirectional

C. Multi directional

D. No specific direction

Answer: A – Unidirectional

92. Which of the following limits the number of trophic levels in a food chain?

A. Decrease in energy at higher trophic levels

B. Sufficient food supply

C. Polluted air

D. Water

Answer: A – Decrease in energy at higher trophic levels 

93. The pH range most conducive for life of freshwater plants and animals is

A. 6.5 – 7.5

B. 2.0 – 3.5

C. 3.5 – 5.0

D. 9.0 – 10.5

Answer: A – 6.5 – 7.5 

94. The three R’s that will help us to conserve natural resources for long term use are

A. recycle, regenerate, reuse

B. reduce, regenerate, reuse

C. reduce, reuse, redistribute

D. reduce, recycle, reuse

Answer: D – reduce, recycle, reuse 

95. Dachigam National Park is associated with which of the following?

A. Musk deer

B. Golden oriole

C. Yellow-throated marten

D. Hangul or kashmir stag


Answer: D – Hangul or kashmir stag

96. Kaziranga national park is located in which state?

A. Assam

B. Meghalaya

C. Mizoram

D. Sikkim

Answer: A – Assam

97. Which of the following is spread over 3 states?

A. Dachigam national park

B. Balphakram national park

C. Kaziranga national park

D. Mudumalai wildlife sanctuary

Answer: D – Mudumalai wildlife sanctuary

98. World’s only floating national park?

A. Sundarban National park

B. Keibul Lamjao national park

C. Anshi National Park

D. Kazinag National Park

Answer: B – Keibul Lamjao national park

99. Measuring BOD is primarily used for:

A. Estimating the types of microbes

B. Determine the level of dissolved oxygen

C. Estimating the quantity of organic matter in sewage water

D. None of the above

Answer: C – Estimating the quantity of organic matter in sewage water

100. The green scum seen in the freshwater bodies is:

A. blue green algae

B. red algae

C. green algae

D. both (a) and (c)

Answer: D – both (a) and (c)


Also Join Our Telegram Group

Rate this post

Leave a Comment

Home
JOB UPDATES
KU UPDATES
Search
error: Content is protected by Kaisar !!